Jesienny indywidualny Rajd „Pieczony Ziemniak”
Niestety nastały trudne czasy pandemii dla zamojskich turystów. Mimo to w dniu 24 października br. w sobotę, wyruszymy na indywidualny spacer po Roztoczu Środkowym…
Tym razem będziemy w okolicach Senderek i Starej Huty w gm. Krasnobród.
Zasady uczestnictwa:
- Uczestnicy rajdu wędrują indywidualnie tzn. z rodzinami w odległości zasięgu wzroku.
- Nie pobieramy żadnych opłat, uczestnictwo na własną odpowiedzialność i własne ubezpieczenie. Nie przyjmujemy wcześniejszych zgłoszeń.
- Uczestnicy muszą dostosować się do obowiązujących w dniu 24 października br. przepisów sanitarnych.
- Dojazd we własnym zakresie, ilość miejsc może być ograniczona albo nie, ale wiek uczestników nieograniczony. Można nawet zabrać kijki NW, mogą się przydać do odpędzania złych mocy.
- Przy ognisku będzie możliwość upieczenia wcześniej przygotowanych ziemniaków.
- Uczestnicy otrzymają potwierdzenie na punkty do odznak turystycznych i pamiątkową naklejkę.
Program indywidualnego 51 Rajdu „Pieczony Ziemniak”.
Dojazd na start do Senderek przy węźle szlaków – zachodni skraj Senderek, możliwość parkowania samochodów. Dojazd możliwy od drogi woj. 849, skręcamy przed stacją Józefów Roztoczański przy zielonej kapliczce w prawo w drogę szutrową, w Senderkach skręcamy w lewo, jedziemy do końca drogi utwardzonej.
Można również skręcić za Malewszczyzną w drugą drogę w prawo i na początku Potoku- Senderek w lewo (droga z płyt betonowych i jedziemy do końca drogi utwardzonej).
Współrzędne GPS: N 500 32’ 361, E 230 03’ 521,
Wędrówkę rozpoczynamy o godz. 9.30. Przewidujemy, że rajd będzie trwał ok. 4 godz. lub krócej w zależności od kondycji uczestników i warunków atmosferycznych.
Nasi przodownicy turystyki pieszej od godz. 9.30 będą wskazywać trasę wędrówki. Będziemy początkowo wędrować ścieżką czerwoną, a później widocznymi drogami polnymi.
Pomysłodawcami są przewodnicy i przodownicy z Klubu Turystyczno-Krajoznawczego im Michała Pieszki przy Oddziale PTTK w Zamościu.
Przepis Andrzeja na smakowite pieczone ziemniaki:
Wybieramy ziemniaki wielkości kurzego jaja. Myjemy w skórce i wrzucamy do zimnej wody i od chwili wrzenia gotujemy 20 minut.
Po wystygnięciu obieramy ze skórki, do spodka wlewamy łyżeczkę oleju, dodajemy 2 – 3 ząbki roztartego czosnku z solą, mieszamy i tym oleju obtaczamy ziemniaki. Zawijamy je w folię aluminiową i ziemniaki są gotowe do podgrzania w ognisku.
Przepis Edwarda na smakowite pieczone ziemniaki:
Wybieramy ziemniaki wielkości kurzego jaja. Myjemy w skórce i wrzucamy do zimnej wody i od chwili wrzenia gotujemy 20 minut. Wyjmujemy z wody i zawijamy w folię aluminiową, ziemniaki są gotowe do podgrzania w ognisku. Zabieramy z sobą szczyptę soli.
Warto zabrać z sobą jakieś naczynie (np. słoik) na smakowite jesienne owoce – tarki. Sok z tarek jest wyśmienity…
Zapraszamy serdecznie na jesienną wędrówkę po roztoczańskich wzgórzach i życzymy smacznego pieczonego ziemniaka…