51 Rajd „Pieczony Ziemniak” (indywidualny)

Jesienny indywidualny Rajd „Pieczony Ziemniak”

Niestety nastały trudne czasy pandemii dla zamojskich turystów.  Mimo to w dniu 24 października br. w sobotę, wyruszymy na indywidualny spacer po Roztoczu Środkowym…
Tym razem będziemy w okolicach Senderek i Starej Huty w gm. Krasnobród.

Zasady uczestnictwa:

  1. Uczestnicy rajdu wędrują indywidualnie tzn. z rodzinami w odległości zasięgu wzroku.
  2. Nie pobieramy żadnych opłat, uczestnictwo na własną odpowiedzialność i własne ubezpieczenie. Nie przyjmujemy wcześniejszych zgłoszeń.
  3. Uczestnicy muszą dostosować się do obowiązujących w dniu 24 października br. przepisów sanitarnych.
  4. Dojazd we własnym zakresie, ilość miejsc może być ograniczona albo nie, ale wiek uczestników nieograniczony. Można nawet zabrać kijki NW, mogą się przydać do odpędzania złych mocy.
  5. Przy ognisku będzie możliwość upieczenia wcześniej przygotowanych ziemniaków.
  6. Uczestnicy otrzymają potwierdzenie na punkty do odznak turystycznych i pamiątkową naklejkę.

Program indywidualnego 51 Rajdu „Pieczony Ziemniak”.

Dojazd na start do Senderek przy węźle szlaków – zachodni skraj Senderek, możliwość parkowania samochodów. Dojazd możliwy od drogi woj. 849, skręcamy przed stacją Józefów Roztoczański przy zielonej kapliczce w prawo w drogę szutrową, w Senderkach skręcamy w lewo, jedziemy do końca drogi utwardzonej.
Można również skręcić za Malewszczyzną w drugą drogę w prawo i na początku Potoku- Senderek w lewo (droga z płyt betonowych i jedziemy do końca drogi utwardzonej).

Współrzędne GPS: N 500 32’ 361,   E  230 03’ 521,

Wędrówkę rozpoczynamy o godz. 9.30. Przewidujemy, że rajd będzie trwał ok. 4 godz. lub krócej w zależności od kondycji uczestników i warunków atmosferycznych.

Nasi przodownicy turystyki pieszej od godz. 9.30 będą wskazywać trasę wędrówki. Będziemy początkowo wędrować ścieżką czerwoną, a później widocznymi drogami polnymi.

Pomysłodawcami są przewodnicy i przodownicy z Klubu Turystyczno-Krajoznawczego im Michała Pieszki przy Oddziale PTTK w Zamościu.


Przepis Andrzeja na smakowite pieczone ziemniaki:

Wybieramy ziemniaki wielkości kurzego jaja. Myjemy w skórce i wrzucamy do zimnej wody i od chwili wrzenia gotujemy 20 minut.
Po wystygnięciu obieramy ze skórki, do spodka wlewamy łyżeczkę oleju, dodajemy 2 – 3 ząbki roztartego czosnku z solą, mieszamy i tym oleju obtaczamy ziemniaki. Zawijamy je w folię aluminiową i ziemniaki są gotowe do podgrzania w ognisku.

Przepis Edwarda na smakowite pieczone ziemniaki:

Wybieramy ziemniaki wielkości kurzego jaja. Myjemy w skórce i wrzucamy do zimnej wody i od chwili wrzenia gotujemy 20 minut. Wyjmujemy z wody i zawijamy w folię aluminiową, ziemniaki są gotowe do podgrzania w ognisku. Zabieramy z sobą szczyptę soli.


Warto zabrać z sobą jakieś naczynie (np. słoik) na smakowite jesienne owoce – tarki. Sok z tarek jest wyśmienity…

Zapraszamy serdecznie na jesienną wędrówkę po roztoczańskich wzgórzach i życzymy smacznego pieczonego ziemniaka…

Komentowanie zamknięte.